Eliška Hašková Coolidge královna diplomacie

Eliška Hašková Coolidge
Koncem roku zdravím krásné ženy s přáním kompletní fyzické a duševní krásy (to zdůrazňuji) do dalšího nového roku. Velmi si vážím úspěšných žen, vzdělaných dam a Elišky Haškové Coolidge. Jejich osobní hodnotu převažují světová ocenění, která pozvedávají českou republiku do světa z toho našeho miniaturního písečku špinavé politiky a morálky.
Eliška Hašková Coolidge  na první pohled na foto, by mohl vzbudit dojem, že její život byl jedním dlouhým poklidným čajem o páté, v němž nejdramatičtější peripetii představovala prázdná cukřenka nebo rozbitý podšálek. Je to jinak. Tato decentní dáma přestála za svůj život hned několik osudových zemětřesení, která ji připravila o veškeré jistoty. Přesto dokázala hledět do budoucna se svým typickým, umírněně vyrovnaným úsměvem. „Už jsem to překousla. Musíme žít v současnosti, ne v minulosti,“ odpovídá pokaždé, když se jí novináři ptají na její životní peripetie. Ať už jde o okamžik, kdy ji v dětství opustila matka, složité začátky v emigraci, rozpad manželství nebo ztrátu zaměstnání.

Malá Eliška se narodila na začátku druhé světové války, v době, kdy se kulisy této idylky neodvratně hroutily. Dědečka popravili nacisté a ani po osvobození se prvorepublikové poměry už nikdy neměly vrátit: většina národa ochotně přihlížela znárodňování a dalším krokům, které otevíraly cestu nástupu komunistickému režimu. Eliščin otec byl jedním z mála podnikatelů, kteří dokázali včas odhadnout situaci. V době komunistického puče v únoru 1948 byl právě pracovně ve Spojených státech, a tak tam už raději zůstal natrvalo. Jeho žena se dvěma dětmi přešla šumavské hranice za pomoci převaděče, jenže místo aby pokračovala dál za manželem do Washingtonu, zamířila do Londýna, do náruče milence. Tehdy devítiletá Eliška skončila na půl roku úplně sama ve Francii v internátní škole. „Můj vztah s matkou už nikdy nemohl být tak otevřený a pevný. S otcem jsme o ní mluvili velmi málo. Nepamatuji se, že by o ní někdy padlo ošklivé slovo. Jen jsme si nebyly blízké. Ale když se mi narodila dcera, řekla jsem si, že potřebuje babičku, tak jsme maminku začali poměrně často zvát k nám do Ameriky,“ komentuje to z odstupu několika desetiletí Eliška Hašková Coolidge.

Jako dcera imigranta vždycky věděla, že se musí snažit víc než ostatní, aby se prosadila. A to také dělala. Coby vzorná absolventka oboru diplomacie na Georgetownské univerzitě hravě získala práci asistentky v Bílém domě. Nastoupila tři měsíce před atentátem na prezidenta Kennedyho. A zůstala zde osmnáct let. Jejím úkolem bylo mimo jiné stylizovat prezidentské projevy. V práci zůstala i poté, co se jí v osmatřiceti letech narodila dcera Alexandra: „Ano, to už jsem měla tak nastavenou kariéru, že jsem ji mohla trochu přibrzdit. Já byla ve Washingtonu s dcerou, muž pracoval jako bankéř v New Yorku. Ale díky tomu, že svou práci jsem ovládala skoro ze spaní, tak jsem zvládala i pracovat, jen jsem to musela mít lépe uspořádané. Vypustila jsem společenské akce. A měla jsem také úžasnou chůvu,“ vysvětluje.

Zdroj: kafe.cz

MENU ŠTÍTKY RUBRIKY PŘÍBĚHŮ A FOTOGRAFIÍ

ABBA Áji AMOR UT LACRIMA Ana Ivanovičová Anna Kournikova Arthur Braginsky Barbie Beautiful Women Bedřich Smetana Bílá růže Blondýnky Božejáci Brilianty Brunetky Céline Dion Cesta pro lásku Cinderella Citáty Claudie Cardinal Česká písnička České dívky Čtyřčata Dělání Delta Goodrem Den pro tebe Dětská radost Diamanty Divoký horský tymián Doktoři a krásné dívky Dráty z traverz Dvojčata a housle El Condor Pasa Eliška Hašková Coolidge Eliška Kaplicky Fuchsová Eric Clapton Fejetony Fernando Lopez Fotografie Goodbye My Lover Google Hlad Hněv milenců Houbaření Hvězdy Chtíc aby spal Chytré děti Chytré ženy Chytří muži Jea Paul Belmondo Jen pro ten dnešní den Ježíšek Jídlo a zdraví Jiří Vašíček Jít pro lásku John Denver Josef naše láska Judita Čeřovská Judith Durham The Seekers Karel Kryl Karel Kryl a Láska bláznivá Keep smiling Kocourek Koledy Kolotoč svět Komentář Komentáře Kopretina - jsi nejkrásnější Krásné dívky Krásné fotografky Krásné je žít Krásné trumpetistky Kvítek jabloňový Láska Lavičky Leonardo da Vinci Les Léto Líbej mě Lída Baarová Lidové písně Lindsey Stirling Lita Ford Loudá se půlměsíc Love Story Marcus Tullius CICERO Marie Rottrová Martina... Maruška Megan Fox Mexican Indian Dancers Miss cizinka ČR Miss World Mix videa Modlitba Modrý sarafán Moudro pro dnešní den Moudro pro tento den Naše děti Naše kuchyně Naše lásky O Shenandoah Olympic Games Once Upon A Time In The West Ovidius Paul Anka Diana Perský kocourek Sammuel Peru Petr Novák Petra Němcová Pinterest Poděkování Pohádka Policie Pravda Prodaná nevěsta Přátelství Předehra Příroda a my Příroda kvete Přítel Radůza Rande Rangers Rebelové - Mně se líbí Bob Rick Astley Rodina Roman Šebrle Rusovlásky Sabrina Salermo Sammuel Sen Seznámení na internetu Simona Krainová Sladké višně Smích Sociální sítě Srdce jako kámen Šperky Šťastné dětství Štěstí Švýcarský salašnický pes Tenis Tenkrát Tine Thing Helseth Trubka Twitter U Zborova Učíme se anglicky Umění Úsměv Úsměv Anny Úsměv pro mne Úvod a přivítání Václav Havel Vanessa Mae Vánoce Verše Verše jako píseň Veverka Videa Videa o lásce Vlado Kumpan Vtipy Vtipy a humor Výlety Vyznání pro Pepču Vzpomínky W. A. Mozart: Turecký pochod Waldemar Matuška What is love Yvetta Simonová Yvonne Přenosilová Zaláskujte se Zamilovaný Zázraky přírody Zdeničko má Zlatá šedesátá Zuzana Norisová Život podle Lucie

Vybraný příspěvek

Stvořil Bůh ratolest...děkuji, děkuji...děkuji za slabost...jež pokoře mne učí...

Noci už ubývá císař se usmívá...Salomee, netanči nechceš-li... Pokračujeme  ==>   ...Stvořil Bůh ratolest...děkuji, děkuji...děkuji za s...

Co se tady nejvíc hledá Popular Posts