Zdravotní sestřičky upracované i krásné

SESTŘIČKY

Sestrám v nemocnicích se od července 2009 zvýší plat až o 2500 Kč



Vláda Mirka Topolánka včera na svém posledním zasedání rozhodla o zvýšení platů zdravotních sester ve státních nemocnicích. Od července jim mají stoupnout tarifní platy o 15 procent a zdravotní pojišťovny na to mají připravenu přibližně miliardu korun.
Průměrná měsíční mzda i s příplatky všeobecné sestry byla loni 24 221 korun a k tomu by si měly polepšit zhruba o 2,5 tisíce korun.
„Jsem velmi ráda, že ke zvýšení jejich platů došlo. Chceme tím stabilizovat sestry a zajistit jim podmínky pro práci,“ řekla Právu Daniela Filipiová, ministryně zdravotnictví.
V ČR je nyní zhruba 90 tisíc zdravotních sester a 37 tisíc z nich pracuje v nemocnicích takzvaně u lůžka. Právě jich se toto zvýšení týká.
„U lůžka jich je i velký nedostatek,“ uvedla ministryně. Podle údajů ministerstva jich loni v prosinci chybělo 1090, z toho nejvíce v Praze, a to 531. Česká asociace sester, která má v čele budoucí ministryní zdravotnictví Danu Juráskovou ale tvrdí, že v celém zdravotnictví chybí zhruba 6000 zdravotních sester. Zatímco v ČR nyní pracuje přibližně 300 zahraničních sester, do zahraničí odešlo pracovat 1200 českých sester. Zvýšení platů by mělo přispět k atraktivitě povolání a ke stabilizaci českých zdravotních sester.
Zvýšení platů od 1. července o 15 procent bude provedeno jednak zvýšením tarifů a dále zavedením příplatku pro zdravotníky a úpravou katalogu prací. Proběhne ale ve dvou etapách. 3,5. procentní nárůst tarifního platu pocítí sestry stejně jako ostatní zaměstnanci veřejných služeb a správy již od června.
V červenci jim pak tarifní plat stoupne celkem o dalších 11,5 procent. Sestry budou zaplaceny i za odborné činnosti, které až dosud provádějí, ale zatím nejsou pro pojišťovny samostatně vykazovány. První náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr očekává, že sestrám přidají i tam, kde se neřídí tarifními třídami, tedy v soukromých a v akciových společnostech. Alespoň dříve tomu tak vždy bylo.
Ministerstvo v souboru opatření ke stabilizaci sester předpokládá i zavedení mateřských školek v nemocnicích, aby se maminky-zdravotní sestry mohly vrátit do zaměstnání. To podporuje i budoucí ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.
Navýšení platů sester podporuje i stínový ministr zdravotnictví za ČSSD David Rath. Podle něj ale mělo toto opatření přijít dřív a mělo být vyšší. Stejný názor má i prezident Lékařské komory Milan Kubek.


Příplatek dostanou i doktoři a laboranti

Vláda rovněž projednala zvláštní příplatek pro veškerý zdravotnický personál. O 3,5 procenta tarifního platu by měli od července dostat přidáno kromě sester také doktoři, laboranti nebo pomocný personál ve zdravotnictví.
Odbory tento příspěvek kritizují jako nesystémový. „Nevztahuje se například na zdravotní pracovníky v ústavech sociální péče,“ upozornila předsedkyně Odborového svazu státních orgánů a organizací Alena Vondrová.
Vláda včera naopak o dva týdny odložila rozhodování o protikrizových opatřeních ve zdravotnictví. Tématem se tak bude zabývat až úřednická vláda, která odstupující kabinet nahradí v pátek. Ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová nenašla pro soubor opatření podporu opozice.

Zdroj: headlines.cz/services

MENU ŠTÍTKY RUBRIKY PŘÍBĚHŮ A FOTOGRAFIÍ

ABBA Áji AMOR UT LACRIMA Ana Ivanovičová Anna Kournikova Arthur Braginsky Barbie Beautiful Women Bedřich Smetana Bílá růže Blondýnky Božejáci Brilianty Brunetky Céline Dion Cesta pro lásku Cinderella Citáty Claudie Cardinal Česká písnička České dívky Čtyřčata Dělání Delta Goodrem Den pro tebe Dětská radost Diamanty Divoký horský tymián Doktoři a krásné dívky Dráty z traverz Dvojčata a housle El Condor Pasa Eliška Hašková Coolidge Eliška Kaplicky Fuchsová Eric Clapton Fejetony Fernando Lopez Fotografie Goodbye My Lover Google Hlad Hněv milenců Houbaření Hvězdy Chtíc aby spal Chytré děti Chytré ženy Chytří muži Jea Paul Belmondo Jen pro ten dnešní den Ježíšek Jídlo a zdraví Jiří Vašíček Jít pro lásku John Denver Josef naše láska Judita Čeřovská Judith Durham The Seekers Karel Kryl Karel Kryl a Láska bláznivá Keep smiling Kocourek Koledy Kolotoč svět Komentář Komentáře Kopretina - jsi nejkrásnější Krásné dívky Krásné fotografky Krásné je žít Krásné trumpetistky Kvítek jabloňový Láska Lavičky Leonardo da Vinci Les Léto Líbej mě Lída Baarová Lidové písně Lindsey Stirling Lita Ford Loudá se půlměsíc Love Story Marcus Tullius CICERO Marie Rottrová Martina... Maruška Megan Fox Mexican Indian Dancers Miss cizinka ČR Miss World Mix videa Modlitba Modrý sarafán Moudro pro dnešní den Moudro pro tento den Naše děti Naše kuchyně Naše lásky O Shenandoah Olympic Games Once Upon A Time In The West Ovidius Paul Anka Diana Perský kocourek Sammuel Peru Petr Novák Petra Němcová Pinterest Poděkování Pohádka Policie Pravda Prodaná nevěsta Přátelství Předehra Příroda a my Příroda kvete Přítel Radůza Rande Rangers Rebelové - Mně se líbí Bob Rick Astley Rodina Roman Šebrle Rusovlásky Sabrina Salermo Sammuel Sen Seznámení na internetu Simona Krainová Sladké višně Smích Sociální sítě Srdce jako kámen Šperky Šťastné dětství Štěstí Švýcarský salašnický pes Tenis Tenkrát Tine Thing Helseth Trubka Twitter U Zborova Učíme se anglicky Umění Úsměv Úsměv Anny Úsměv pro mne Úvod a přivítání Václav Havel Vanessa Mae Vánoce Verše Verše jako píseň Veverka Videa Videa o lásce Vlado Kumpan Vtipy Vtipy a humor Výlety Vyznání pro Pepču Vzpomínky W. A. Mozart: Turecký pochod Waldemar Matuška What is love Yvetta Simonová Yvonne Přenosilová Zaláskujte se Zamilovaný Zázraky přírody Zdeničko má Zlatá šedesátá Zuzana Norisová Život podle Lucie

Vybraný příspěvek

Stvořil Bůh ratolest...děkuji, děkuji...děkuji za slabost...jež pokoře mne učí...

Noci už ubývá císař se usmívá...Salomee, netanči nechceš-li... Pokračujeme  ==>   ...Stvořil Bůh ratolest...děkuji, děkuji...děkuji za s...

Co se tady nejvíc hledá Popular Posts